Hebt u beslist om uw vakantie in een appartement door te brengen? Goede keuze! U zal nu nog meer ondergedompeld worden in de gastvrije, rijke cultuur die Turkije u te bieden heeft. 

Hieronder vindt u enkele weetjes die uw verblijf nóg aangenamer zullen maken. 

 

 

NEEM DE DOLMUS

De dolmus zijn kleine busjes die in Side rijden. In Turkije heb je geen bushaltes. Je stelt je gewoon aan de weg en wacht tot een Dolmus passeert. Je steekt je hand uit en hop! Daar ga je. Voor een paar lira's sta je waar je wil staan, zeer handig! De eindbestemming staat op de voorkant van het busje. Je kan ook steeds aan de chauffeur vragen om je te laten weten waar je moet afstappen. Bijvoorbeeld als je naar de markt in Manavgat wil gaan. 

de gele taxi's zijn ook altijd beschikbaar. Deze zijn aanzienlijk duurder in vergelijking met een dolmus. 

BETAAL IN LIRA'S

Het is zeker aangeraden om in Turkije met lira's te betalen. Als je in een restaurant betaalt met euro's en ze rekenen om naar lira's, gebruikt men soms een koers in hun voordeel. 

WISSELKANTOREN

Overal vind je wisselkantoortjes om je geld naar Lira's om te ruilen. Het is handig om voor je vertrek eens de huidige koers op te zoeken. Ga zeker niet het eerste het beste kantoor binnen. Als je 100€ laat wisselen, kan het al snel enkele euro's verschil geven per kantoor!

Tip: In de wisselkantoren in Manavgat, (5 minuutjes rijden met Dolmus) hebben ze de beste geldkoers!

AFBIEDEN

 Sommige mensen vinden het verschrikkelijk, anderen vinden het zalig. het gaat om het verkrijgen van de beste prijs voor een bepaald koopwaar. Afbieden doe je vooral op een markt of in kleren- en schoenenwinkels. Je kan dit niet in alle winkels doen. Je zal zelf zeker aanvoelen waar je het wel en niet kan doen. Als je mondig bent, kan je zeker soms de helft van de prijs afkrijgen! Hou wel steeds in je achterhoofd dat de mensen die iets verkopen er ook winst op moeten maken.

BOODSCHAPPEN DOEN? KIES DE JUISTE WINKELS!

Nog een voordeel aan verblijven in een appartement is dat je zelf kan koken: zelf kiezen wat je eet! De prijzen in Turkije liggen veel lager dan in ons land. Zeker als je de juiste winkels weet zijn. Profiteer hiervan en koop lokale streekproducten vers op de markt! Andere goedkope winkels op wandelafstand van het appartement zijn BIM en A101.

Wie de westerse voedingsgewoontes niet achter zich kan laten, kan nog altijd naar Migros gaan. Deze supermarkt kan je vergelijken met één uit ons land. De prijzen liggen wel hoger. 

Er staat in het appartement staat een boodschappenkar. Maak er zeker gebruik van!

 

TELEFOONKAART

Bel niet met uw gsm vanuit Turkije naar het thuisfront. De kosten zijn overdreven hoog.
Het is beter om naar een lokaal restaurantje of cafeetje te gaan e online een gesprek aan te gaan via skype, whatsapp... Dat is gratis!

Wat u ook kan doen is een telefoonkaart kopen. Die kan je kopen in quasi alle winkeltjes. Het is een blauwe kaart die 8 TL kost (ongeveer 2.80€)
Hier kan je aan de telefoonpalen, die je overal langs de weg vindt, naar huis bellen voor een goede prijs!

 

Heeft u nog tips of weetjes die voor onze bezoekers handig kunnen zijn? Laat ze zeker weten via het contactformulier!